Ausztriából jöttünk…

 

 

 

2008. április 13-tól 19-ig Ausztriában voltunk a csodálatos Turnersee partján egy nyelvi táborban. A programon 21 tanuló vett részt iskolánkból a 4., 5., 7. és 8. osztályból.

Egy tóparton álló hotelban laktunk, és délelőttönként itt is tanultunk. A napi négy órát osztrák iskolából érkezett tanárok tartották. Az oktatás nem hagyományos iskolai keretek között történt. A beszélgetések, mesék, mondák feldolgozása mellett sokat festettek, rajzoltak, barkácsoltak a gyerekek. Majd az egész heti foglalkozásokat egy prezentációval zárták. A kicsik jeleneteket adtak elő, a nagyok a Jancsi és Juliska című mesét dramatizálták.

Természetesen házi feladatot is kaptak, amelyet esténként vacsora után készítettek el a gyerekek a kísérő tanárok segítségével.

A délutánok kirándulással teltek. Sétáltunk Klagenfurtban. A szabadprogram során a diákok nyelvtudásukra hagyatkozva vásároltak, tájékozódtak, kerestek meg nevezetes épületeket. Gyakran túráztunk is. Egyszer vízeséshez, másszor a Kívánságharanghoz kellett megmászni egy-egy meredek hegyet. A csúcsra érve mindenki kívánt egyet, és megkongatta a harangot, amely a néphit szerint valóra váltja a kívánságokat. Harmadik alkalommal Hochosterwitz várába másztunk fel. A hegy lábánál készült a mellékelt csoportkép.

Különleges élmény volt a Minimundusban tett séta. A világ híres épületeit csodálhattuk meg lekicsinyítve. De láthattunk még itt működő vasutat, vízimalmot, hajókat. A séta egy planetáriumi bemutatóval végződött. Ezután a Hüllőparkban láthattunk teknősöket, kígyókat, aligátorokat. A bátrak simogathatták is a kígyót, míg a legbátrabbak akár a nyakukba is vehették.

Kirándultunk még a Wörthi-tóhoz, jártunk Mária-Wörthben, gyönyörködtünk a Pyramidenkogel nevű kilátóból a tóra nyíló kilátásban.

A szálláshelyünk és közvetlen közelében lévő látványosságokat egy kisvasúttal jártuk körbe. A vonat vezetője egyben az idegenvezetőnk is volt,aki ízes nyelvjárásban mesélt a tavak történetéről.

Az egyik délutánt a klagenfurti élményfürdőben töltöttük. Vidáman csúszdáztunk, ugráltunk a trambulinról.

A hazafelé úton még egy érdekes templomot is megtekintettünk , melynek alkotója  a különleges épületeiről híres Hundertwasser .

A gyerekek nyelvtudásukat gazdagítva, új élményekkel tértek haza a táborból.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a szülőknek, akik befizetéseikkel biztosították a gyermekeik részvételét.

Köszönjük az iskola vezetőinek,hogy tanulmányi időben engedélyezték a gyerekek elutazását.

Megköszönjük kollégáink türelmét, amíg tanulóink bepótolják az egy heti lemaradást.

A nyelvi tábor programját anyagilag támogatták:          Ceglédberceli Iskoláért Alapítvány

                                                                                   Német Kisebbségi Önkormányzat

                                                                                   Szülői Munkaközösség

                                                                                   Diákönkormányzat

                                                                                   Megyeri József képviselő úr

                                                                                   Dudás József vállalkozó

                                                                                   Kostyalik Pál vállalkozó

Ezek a támogatások egyrészt a szülők terheit csökkentettték, másrészt lehetővé tették egy gazdagabb program megvalósítását. Tisztelettel köszönjük mindannyiuknak.

 

                                                                       Simonné Szeleczki Ildikó és

                                                                       Molnár Lászlóné

Csoportkép, a háttérben Hochosterwitz vára

 

 

Tanulás délelőtt

 

 

 

Barkácsolás a tanórán

 

A tábor hetében rengeteg  fényképet készítettünk, melyeket az iskola honlapján mindenki megtekinthet . A tábor résztvevői mindezt egy CD-n megkapják.